вівторок, 11 лютого 2020 р.

До уваги батьків! В Україні продовжується епідемічний підйом захворюваності на кір.

     Міністерство охорони здоров’я України (далі - МОЗ України) та Міністерство освіти і науки України (далі - МОН) висловлюють свою повагу та повідомляють про таке.
     В Україні вже третій рік поспіль продовжується епідемічний підйом захворюваності на кір. Головна причина затяжного епідемічного процесу - низьке охоплення профілактичними щепленнями дитячого населення проти кору в попередні роки. Більше 10 років у країні в середньому охоплювалося профілактичними щепленнями проти кору - менше 60% дітей. Відповідно, накопичилась значна кількість сприятливого до кору населення.
     З 28 грудня 2018 року до 25 грудня 2019 року на кір захворіли 58 098 осіб, що в 1,8 рази більше у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, від ускладнень кору померли 20 людей. Протягом спалаху, з літа 2017 року на кір захворіли більше 115 000 людей, 41 з яких померли, з них 33 хворих не мали щеплень проти кору, а у 4 є записи про одне щеплення.
     Незважаючи на те, що в Україні у попередні роки реєструвалися поодинокі випадки захворювання на дифтерію, станом на 01.12.2019 року зареєстровано 22 випадки дифтерії. При достатньому рівні охоплення профілактичними щепленнями цих випадків не повинно було бути, оскільки дифтерія – вакцино керована інфекція.
     Під час епідемії дифтерії в Україні з 1991-го до 1998-го року,спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.
     Беручи до уваги низький відсоток охоплення профілактичними щепленнями, у т. ч. від дифтерії (і серед дорослого населення також), ризик виникнення спалаху цієї хвороби залишається надвисоким.
     Ризик масового поширення кору та виникнення випадків захворювання на дифтерію та кір збільшується із завершенням канікул, поверненням і одночасним перебуванням великої кількості дітей у школах.
     Однією з позитивних складових, які призвели в деяких регіонах до успішної реалізації додаткових заходів з імунізації (Львівській та Хмельницькій областях у рамках додаткових заходів імунізації від кору), була спільна та злагоджена робота департаментів охорони здоров’я та їх структурних підрозділів, департаментів освіт і науки та їх структурних підрозділів, а також прийняття рішень, щодо не допуску дітей до закладів освіти без наявності відомостей про проведені профілактичні щеплення.
     Водночас згідно зі статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 травня 2018 року № 373 «Про уповноваження першого заступника Міністра охорони здоров’я на прийняття рішень про проведення обов’язкових профілактичних щеплень за епідемічними показаннями» МОЗ України відповідно до рішення оперативного штабу з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні ініціювало відповідні надзвичайні заходи щодо додаткової вакцинації дітей віком віл 6 до 18 років у наступних 7 регіонах України: Київська, Дніпропетровська. Закарпатська, Одеська, Рівненська, Чернівецька області та місто Київ.
     Наказом МОЗ України від 25.10.2019 року № 2164 введено в дію рішення оперативного штабу МОЗ України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Однією з вимог цього наказу є необхідність проведення додаткових заходів з імунізації від дифтерії.
     З огляду на викладене, наголошуємо на важливості проведення профілактичних щеплень, як єдиного ефективного засобу профілактики інфекційних хвороб та просимо Вас, шановні батьки, долучитися до проведення заходів з імунізації, спрямованих на попередження вакцино керованих хвороб.
Здоров’я дітей – понад усе!